January 2007

Godt nytt år!

Vi vil ønske alle våre lesere et godt nytt år. Det året vi nå går inn i vil bli et meget spennende år, kanskje for spennende. Uroen i Midt-Østen bare øker i styrke, og det er muligheter for en storkrig. Hvordan vil Vesten reager på dette? Det er vanskelig å si, men vi vil i hvert fall si hva vi mener om saken.

2007: annus horribilis?

Vi går inn i et meget spennende år, og "spennende" er ikke alltid positivt; en gammel kinesisk forbannelse sier "Måtte du leve i spennende tider".

I 2007 vil det skje spennende ting en rekke steder i verden, og vi er i tvil om de ideer som kan føre verden inn på rett spor står sterkt nok.

Irak

Det er en stund siden vi har kommentert utviklingen i Irak. En av grunnene til dette er at vi ville se hva som ble det konkrete resultatet av innstillingen fra den tverrpolitiske Iraqi Study Group. Innstillingen fra denne gruppen vise seg å være så uinteressant at det ser ut til at president Bush bare har latt den gå i papirkurven.

Skjeve støtteordninger: over 300 000 i forskjell

Aftenposten forteller i dag om to nybakte mødre som er hjemme med sine barn, den ene mottar ca 300 000 kr mer i støtte fra det offentlige enn den andre.

Boikott av Scandic og Cuba

"Flere partier skal være med på å arrangere en demonstrasjon" opplyste Dagsrevyen i går. Og det var USA det skulle demonstreres mot. Og hva er årsaken til demonstrasjonen? Jo, disse gruppene vil demonstrere mot USA fordi USA boikotter kommunistdiktaturet Cuba!

Skandale!

"Politiet kutter 180 stillinger" står det med krigstyper på førstesiden av Aften for i går. Og for en gangs skyld er krigstypene brukt på en riktig sak.

Videre står det at "Oslopolitiet må spare. Det blir færre politifolk i gatene og flere henlagt saker. Flere politistasjoner stenges for publikum på lørdager."

Inne i avisen er overskriften "Oslofolk vil merke politikutt", og i artikkelen leser vi blant annet at "fra lørdag innføres et nytt sparetiltak: Publikumsvaktene ved Grønland, Majorstuen, Stovner og Manglerud politistasjoner stenges på lørdager".

Tilbake til fortiden

Enkelte av de mest venstreorienterte i Ap vi på landsmøtet i vår foreslå at regjeringen skal pålegges å opprette fem statlige investeringsfond med en samlet kapital på 100 mrd kr. (Noe av pengene til dette fondet skal tas fra pensjonsfondene.)

Kapital fra fondet skal brukes til å investere i næringslivet. åpenbart for å redde (eller opprette) arbeidsplasser der venstreorienterte politikere tror det måtte være behov for slikt.

Det er mulig!

Mange av de sakene vi leser om i avisene og ser omtalt på nyhetssendinger på TV forteller om negative utviklingstrekk: det blir større problemer på stadig flere områder.

Høyre går feil vei

og da tenker vi ikke på oppslutningene på meningsmålingene (på dagens måling utført for TV2 går Høyre tilbake 2,4%, tidligere målinger har vist enda større tilbakegang), vi tenker på politikken.

Høyre avholdt sin siste store samling før valgkampen nå sist helg, og utspillene partiet samlet seg om fikk bare en liten en-spalter på side fire i Aftenposten - og det var ikke engang en egen sak, Aftenposten publiserte kun den korte NTB-meldingen om samlingen.

Mektige venner, mektige fiender

At den som har mektige venner også har mektige fiender har vi fått bekreftet i Valla-saken.

Saken startet for ca en uke siden med at en av LO-lederens nære underordnede, Ingunn Yssen, gikk ut og sa at hun over en lengre tidsperiode nærmest var blitt trakassert av sin sjef Gerd Liv Valla. Raskt etter dette utspillet svarte Valla i full offentlighet at beskyldningen ikke hadde rot i virkeligheten og at Yssens arbeidsforhold var avsluttet nærmest fordi hun var udugelig.

Norske soldater

Vi har flere ganger undret oss over innstillingen hos norske soldater, og befolkningens (eller kanskje bare medias?) innstilling til soldaters oppgaver og den risiko de utsetter seg for. Flere ganger har vi i pressen sett oppslag av typen "udetonert bombe funnet ved norsk leir i Afghanistan" og "norske soldater beskutt". Etter vårt syn er slike hendelser helt naturlige i en krigssituasjon, og de fortjener ikke den store oppmerksomhet som norske redaksjoner gir dem.

Hillary stiller!

Sist lørdag kom en av de minst overraskende bekjentgjørelser noensinne: Hillary Clinton vil forsøke å bli president i USA. At hun har hatt slike ambisjoner er ikke overraskende, det har vært kjent i minst ca 10 år.

15-åringen

Detaljene ved det tragiske som skjedde søndag morgen i Sarpsborg er ikke kjent, men alle vet hva det endte med: en 76 år gammel mann ble drept i et basketak med en 15-åring. 15-åringen hevder at han handlet i nødverge.

Mulige republikanske presidentkandidater

For noen dager siden kommenterte vi Hillary Clintons planer om å bli president i USA, og vi at at er klart imot den politikken hun vil stå for. Men er det noen av republikanerne som er bedre sett fra et liberalistisk perspektiv? Det er dog lenge igjen til valget - nesten to år – man la oss her allikevel kommentere en liten håndfull av de mest kjente liberale republikanere.

På vei inn i dhimmistatus

"En [nyutdannet engelsk] muslimsk politikvinne ... nektet å ta sin øverste sjef i hånden ved avslutningsseremonien" leste vi på document.no. Dette har utløst en debatt om hvor langt samfunnet skal gå for å respektere den enkeltes religiøse tro.

Vi vil si at en kvinne som fordi hun er muslim ikke kan håndhilse på en mann (hvis hun ikke er i slekt med ham) ikke kan fungere i politiet.

Ærlighet varer lengst

Ens "gode navn og rykte" er noe av det mest verdifulle man har. Har man "et godt navn og rykte" betyr dette at man blir oppfattet som redelig og pålitelig, og dette er en uunnværlig egenskap for å lykkes, dvs. for å kunne leve et godt liv.

Dette gjelder ikke bare for individer, det gjelder også for bedrifter og virksomheter: en bedrift/virksomhet som ikke har et godt rykte vil ingen, hverken kunder eller leverandører, stole på, og dette er ikke oppskriften på lønnsomhet.

Kriminelle på frifot

Flere personer som er dømt for drap er i den siste tiden observert spaserende omkring i frihet som om de ikke hadde gjort noe galt.

Mannen som drepte en ung mann på trikken for et par år siden ble dømt til behandling. Etter kort tid syntes legene som behandlet ham at han var frisk nok til å gå fritt omkring, og han fikk lov til å gå fritt omkring.

Mannen som drepte en bussjåfør for noen år siden ble også dømt til behandling. Etter kort til fikk han en leilighet og han kunne bevege seg fritt omkring i Hamar, byen nærmest det sykehus hvor han oppholdt seg.

Et hypotetisk scenario

La oss tenke oss følgende hypotetiske scenario: I arbeidslivet er det slik at enkelte ansatte som ikke er spesielt dyktige enten blir omplassert til andre oppgaver, går ned i lønn, eller får sparken. Så dukker det opp en organisasjon som skal motarbeide slikt: organisasjoner vil at ingen skal sies opp og at ingen skal gå ned i lønn pga udugelighet. Organisasjoner vil også at lønnen skal være den samme for alle, uansett innsatsvilje og dyktighet, men i praksis nøyer den seg med at lønn i stor grad kun skal fastsettes etter utdannelse og ansiennitet.

Ap og SV

Det kan se ut som om SV og Ap er ganske like. Politisk sett står de nær hverandre, men i utførelsen er det et hav mellom dem. En sak omtalt i avisene i dag viser klart denne forskjellen.

"Stoltenberg ga Bjørnøy kjeft" er overskriften over omtalen i Dagbladet, og artikkelen inneholder blant annet følgende:

"Statsminister Jens Stoltenberg skal ha satt miljøvernminister Helen Bjørnøy på plass etter at hun garanterte et norsk CO2-kutt på minst 20 prosent.