September 2008

Stortingspensjonene igjen

Vi kan ikke si noe om hvorvidt reglene for stortingspensjonene er blitt klarere for medlemmene av Stortingets pensjonsutvalg de siste dagene, men de er i hvert fall blitt bedre kjent av den vanlige avisleser.

Det ser ut til at det er to punkter som har ført til at enkelte tidligere storingsrepresentanter har fått utbetalt alt for mye i pensjon:

Et lite opphold

Vi som skriver disse kommentarene må dessverre ta en ukes opphold. Neste kommentar kommer sannsynligvis ikke før torsdag 11. september.

Én god og viktig egenskap

Det er i dag syv år siden 19 militante muslimer kapret fire passasjerfly og førsøkte å styrte dem inn i viktige symbolske bygninger i USA. Tre av de kaprede flyene nådde sine mål, og innpå 3000 tilfeldige sivile amerikanere ble drept, de aller fleste av dem var folk som var tidlig på jobb i World Trade Center.

Drapet på pirattaxisjåføren

I dag kommer vi innledningsvis til å spekulere med utgangspunkt i en konkret sak. Saken handler om drapet på en pirattaxisjåfør i Trøndelag, og mannen som nå er siktet i saken.

Vi siterer fra VG: "En ...tidligere drosjesjåfør (25) er siktet for drapet på Mahmed Jamal Shirwac (46). Offeret ble henrettet med flere skudd da han kjørte pirattaxi i Trondheim natten til 23. august.

Fannie og Freddie

Det mest omtalte element i den pågående krisen i amerikansk økonomi handler om boligbankene Freddie Mac og Fannie Mae. Leser man norsk presse får man inntrykk av at det som nå har skjedd er at staten har grepet inn for å rydde opp på et område hvor markedet har sviktet. Se for eksempel denne artikkelen i Aftenposten "Mareritt uten ende. Forrige helg var det Fannie Mae og Freddie Mac. Denne helgen er det Lehman Brothers som må reddes. Må staten overta USAs bankvesen?"

Enda en trussel fra militante muslimer

Nå er det kommet enda en trussel mot en kunstner fra en militant muslim. "Muslim leader threatens to kill Paul McCartney over Israel gig.

An Islamic militant leader warned that former Beatle Sir Paul McCartney could be the target of suicide bombers unless he cancels his first concert in Israel, reported the British Sunday Express.

The celebrated rock star plans to arrive in Israel as part of a world tour, and give a single concert at Tel Aviv's Park Hayarkon on September 25.

I det Herrens år 2008

ble det i Norge av forlaget Cappelen Damm utgitt en lærebok for barn, en bok som inneholdt en nyskapning: årsangivelser var ikke angitt på den vanlige måten – eksempelvis 384-322 f.Kr., 1905-1982 e.Kr. – hvor forkortelsene står for før/etter Kristi fødsel, tidsangivelser var angitt med fvt. eller evt. – før/etter vanlig tidsregning.

100 proformaekteskap avslørt

UDI har avslørt 100 proformaekteskap fortalte Dagsrevyen i går. Omkring 100 norske kvinner har giftet seg med menn fra Tyrkia, og etter at disse ekteskapene endte i skilsmisse like etter at mennene hadde fått oppholdstillatelse fattet UDI mistanke. Denne ble forsterket etter at mennene i mange tilfeller hentet familie – bla. kone og barn – fra Tyrkia. (Mennene var altså gift i Tyrkia mens de giftet seg i Norge.) Disse familiemedlemmene fikk så opphold her i samsvar med prinsippet om familiegjenforning.

Hurtigruta

Å reise med Hurtigruta må være en fantastisk opplevelse! Å kunne se hele den vakre og ville kysten fra Bergen til Kirkenes i løpet av noen dager må være noe man aldri glemmer. Og Hurigruta er da også med årene i større grad blitt et tilbud til turister. Hurtigruta startet i 1893, og var da ment for transport av folk og gods, og den var et viktig knutepunkt for en rekke byer og tettsteder langs kysten.

Om å lære av historien : bankkrisen på 80-tallet og den pågående krisen

"Historien gjentar seg" heter det. Det heter også at "det eneste man lærer av historien er at ingen lærer av historien". Vi skal ikke snakke om dette generelle poenget, vi skal benytte dette prinsippet på en aktuell sak, den pågående økonomiske krisen og spesielt norske kommentatorers oppfatning av den.

Haakon Lie 103 år

Jeg var så heldig at jeg fikk anledning til å være tilstede under et foredrag holdt av den legendariske Haakon Lie mens han var på toppen. I 1972 holdt han over hele landet (inkludert på Kongsvinger, hvor jeg hørte ham) et foredrag for norsk medlemskap i EF (EU), og jeg har aldri opplevet maken til intens og karismatisk politiker. Han hadde et engasjement og en personlighet og en overbevisningsevne som overskygget alle andre jeg har opplevet.

Skytedramaet i Finland

Det var en forferdlig tragedie som skjedde i en liten by i Finland i går: en gal ung mann tok seg inn på en skole og skjøt og drepte ti av elevene.

Slikt er forferdlig tragisk, og dessverre skjer slike ting altfor ofte: en lignende hendelse fant sted i Finland for mindre enn et år siden, og USA har opplevet flere slike hendelser de siste årene.

Men det vi skal fokusere vår kommentar på er et element som antagelig vil få liten oppmerksomhet hos andre kommentatorer.

Misfornøyde velgere

"Det er en skandale at samfunnet bruker så mye på de unge. Samfunnet syr puter under armene på dem, og de eldre får ingen ting. Samfunnet bør bruke langt mer penger på de eldre, de som har bygget opp samfunnet". Denne meningsytringen fra en vanlig velger, åpenbart et innlegg sendt i en radiodebatt som NRK har arrangert, ble sendt på NRK radio i morges.

Hvem bør betale?

"2300 dollar må hver amerikaner betale for å redde amerikansk økonomi". Dette ble opplyst påTV2s nyhetssending i morges. Dette er altså kostnaden for hver enkelt av de 300 millioner amerikanere dersom den foreslåtte redningspakken som nå diskuteres blir vedtatt.

Men er dette rettferdig? Er det rettferdig at alle vanlige amerikanere blir pålagt å betale for denne redningspakken?

La oss før vi svarer på dette (enda en gang) kort skissere årsaken til dagens problemer.

Det er tre grunnleggende forhold som er årsaken til krisen:

Sjørøveri

Man hadde kanskje trodd og håpet at sjørøveri var noe som hørte fortiden til, men slik er det dessverre ikke. Vi siterer fra en fersk artikkel i VG: "Piratene som torsdag kapret et ukrainsk lasteskip utenfor Somalia, krever nærmere 200 millioner kroner i løsepenger.

Et halvhjertet forsøk? Dessverre ikke

I innpå 100 år har liberalistiske teoretikere hevdet at statlig innblanding i økonomien fører til kriser. De har sagt at dersom staten ved tvang hindrer frivillig samkvem mellom mennesker, og pålegger dem å gjøre ting de ellers ville ha gjort, så vil det nødvendigvis ende med økonomisk kriser (som innebærer konkurser, arbeidsløshet, prisstigning, økende fattigdom, etc.).