April 2010

Venner og uvenner

President Obama lovet før han ble valgt å gjenopprette respekten for USA i verden (etter at cowboyen George Bush hadde ødelagt den ved sin påstått ubehøvlede væremåte).

Men hvem er det man vil ha respekt fra? Og hvordan oppnår man slik respekt? La oss gi en kort oppsummering av hva Obama holder på med.

Katolske presters overgrep

Det har vært kjent i flere år at et betydelig antall katolske prester har begått overgrep mot altergutter. I det siste er det også blitt avslørt at slike ting har skjedd i Norge. Det er også blitt kjent at kirken har håndtert disse sakene på en meget uklok måte. Nye avsløringer tyder til og med på at den sittende pave da han var kardinal var med på å dekke over avsløringer om at katolske prester hadde begått slike overgrep.

Tog

Det har ikke vært lett å være avhengig av tog i vinter: forsinkelser og ulykker har rammet altfor mange av de som tar toget hver dag. En kronikk i Aftenposten forteller i dag at dette utgjør et økonomisk tap på omkring 100 mill kr bare i januar.

Aldri mer 9. april

Siste fredag var det nøyaktig 70 år siden Tyskland invaderte Norge. Det som ble kalt annen verdenskrig hadde da pågått i noen måneder (siden Tysklands invasjon av Polen i september 1939). Historien om det som skjedde før og etter 9. april 1940 er blitt fortalt så mange ganger at vil ikke skal gjenta mye av den her, vi skal kun rette søkelyset mot noen få viktig ting, ting som man bør ta lærdom av i dag.

I dag Hellas. I morgen ... ?

Hellas har for tiden store økonomiske problemer, og får kriselån fra sine EU-partnere. Vi siterer fra Aftenposten: ”EU tilbyr Hellas 30 mrd. euro. Håper å avverge panikk og rush mot landets banker. …

Det var finansministrene i de 16 eurolandene som i en sjelden videokonferanse i går ble enige om detaljene i nødhjelpen til Hellas. Det var lederen for eurosonen, luxembourgeren Jean-Claude Juncker, som offisielt bekreftet planen i Brussel.

Hva vil de konservative gjøre med Obamacare?

Vil de konservative gjøre som de har gjort så mange ganger før og svikte når det gjelder? Vil de løpe fra all sin retorikk og slutte seg til sine tidligere motstandere? At de som regel har gjort dette har vi opplevd så mange ganger at vi ikke lenger har noe særlig håp om at de vil gjøre det riktige og forsvare friheten når de har mulighet til det.

Rase og politikk

De fleste har vel fått med seg at Harald Eias NRK-serie ”Hjernevask” har stilt enkelte plagsomme spørsmål til norske forskere, og at han har fått en del overraskende svar.

Vi har kun sett det foreløpig siste program i serien, og skal ikke kommentere det som skjedde i de fem første (og som vel handlet om slike ting som biologi og kjønnsroller). Men vi skal si noen få ord om temaet i det programmet som ble sendt sist mandag.

Butikker

Vi liker butikker. I dem kan vi kjøpe vi alt vi trenger av mat og klær og ting til underholdning. Vi kan velge mellom utallige brødtyper og en mengde typer ulike pålegg. Vi kan kjøpe grønnsaker og frukt og skinke og pølser. Vi kan kjøpe alle typer klær og sko, gensere og bukser og sokker og jakker. Og vi kan kjøpe alt fra ski og skøyter til dataspill, LPer og mp3-spillere.

Stengningen av luftrommet - en overreaksjon?

Torsdag kl 1000 ble luftrommet over Norge stengt. Årsaken var akseskyen fra vulkanutbruddet på Island. Skyen kom mot Norge og Europa, og den inneholder partikler som kan skade jetmotorer. Luftfartsmyndighetene (Avinor) avgjorde at det ikke var trygt å fly, og alle flyvninger ble innstilt.

South Park trues

Nå er også de som lager tegnefilmene om South Park (også vist på TV i Norge) utsatt for trusler. (Det er ikke nødvendig å spørre av hvem.)

I en fersk episode foregikk det en diskusjon om hvorvidt man kunne vise bilder/tegninger av Muhammed, og det endte med at man viste en tegning av Muhammed utkledt som en bjørn (?).

Dette førte til en kraftig reaksjon fra en gruppe militante muslimer som driver nettstedet Revolutionmuslim.com

Vi siterer fra en omtale på CNNs nettside:

Hvilken vei går det?

Det sies at det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden. Men noen ganger er det ikke så vanskelig å skissere hva som vil skje fremover.

La oss ta utgangspunkt i følgende overskrift fra Aftenpostens forside i går 20. april: ”Europa kan bli kvalt av gjeld. Hellas og Island har falt utenfor gjeldsstupet. På kanten står Italia, mens Frankrike, Portugal og Irland nærmer seg faresonen”.

Strømpriser og politikk

Energiminister Terje Riis-Johansen ønsker lavere strømpriser, og vi støtter ham i dette. Men hans forslag for å oppnå dette, slik det ble fremstilt på NRKs nyhetssending i morges, ser noe annerledes ut enn vårt.

Han er spesielt opptatt av at folk i distriktene betaler mer i nettleie enn folk i sentrale strøk gjør, og hans løsning er å øke nettleien for de som bor sentralt og så bruke denne merinntekten for å subsidiere nettleien for de som bor i distriktene.

Askeproblemene – hvem hadde ansvaret?

I litt mer enn en uke har det vært kaos i europeisk luftfart. Asken fra vulkanutbruddet på Island førte til at et stort antall flyavganger ble kansellert, noe som igjen førte til at et kolossalt antall mennesker fikk ødelagt sine reiseplaner, og til at flyselskapene tapte milliarder av kroner.

Rieber-saken

NHO-president Paul Rieber gjorde det eneste rette da han gikk av som president i NHO. Etter det som hadde skjedd - at han (hans firma) ved en glipp hvert år i ti år hadde brutt reglene for import av fiskeolje - var det intet annet han kunne gjøre: en president i NHO kan ikke ha noe slikt sittende på seg.

Men det som er bakgrunnen for det hele gir grunn til noen refleksjoner, og vi skal derfor kommentere noen av elementene her. Vi tar utgangspunkt i den beskrivelse av saken som Aftenposten ga på lederplass 23/4.

Mobbing i skolen

Til tross for utallige antimobbekampanjer i skolen de siste årene, og til tross for at store midler er brukt på alt fra kurs og konferanser og seminarer til brosjyrer og løpesedler og reklamefilmer, er mobbing fortsatt et alvorlig problem i norsk skole.

Den som sier dette er Solveig Hvidsten Dahl, leder i Norsk Skolelederforbund, i et innlegg i Aftenposten i går. Vi er ikke overrasket over dette. De tiltak som er gjennomført for å hindre mobbing er totalt feilslått, og det er helt andre virkemidler som må til. Men før vi går videre overlater vi ordet til Hvidsten Dahl.

Delingen

De var meget stolte, statsminister Stoltenberg og president Medvedev, da de i går etter bare 40 års forhandlinger mellom Norge og Russland/Sovjet kunne bekjentgjøre at de var kommet frem til en avtale om deling av grensen til havs mellom de to landene. Forhandlingene hadde altså pågått i 40 år, og at det nå finnes en (dog ennå ikke ratifisert) avtale er en viktig begivenhet. Avtalen gjelder reelt sett fordeling av fisk, gass og olje som finnes i dette området.

FBI: ”Elektrokjedene lurer sine kunder”

NRKs forbrukerprogram Forbrukerinspektørene – forkortet FBI – brakte i går en reportasje som sa at i en reklamekampanje i vinter hadde alle de tre store elektrokjedene i Norge lurt sine kunder. Kjedene – Expert, Elkjøp og Lefdal - hadde alle omtrent samtidig lansert et nytt reklamekonsept som gikk på følgende: Kjøp i januar før prisen går opp i februar. Eksempel: ”TV: kr 7 000 i januar, kr 10 000 i februar! Kjøp før prisen går opp!” I store brosjyrer spredt til alle husstander var en rekke varer priset på denne måten.

Hva kan man lære av Hellas?

Og da tenker vi ikke på hva man kan lære av den greske antikkens helter Sokrates, Platon og Aristoteles, som det er mye å lære av (spesielt Aristoteles), vi tenker på hva man kan lære av den meget alvorlige økonomiske krisen som Hellas nå er i.

Som kjent har den greske staten enorm gjeld, og den har vanskelig for å få lån av sine medsammensvorne lidelsesfeller i EU for å betale tilbake – hvem vil låne bort penger til en som er nedtynget i gjeld og som ikke vil redusere sine utgifter?