October 2010

Opptøyer og angrep

Vi fant følgende i en svensk avis: ”Våldsamma kravaller i Husby i natt.
Polisstationen i Husby i västra Stockholm vandaliserades sent i går natt i ett våldsamt upplopp. Ett stort antal ungdomar hade dessförinnan gått till attack mot tunnelbanestationen. Stenkastarna angrep också de över tio polispatruller som kom till området.

– De ska ha varit maskerade och skingrades snabbt efter att vi kommit dit, säger Stefan Nordenmark, befäl vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Femårsdagen for Muhammed-tegningene

Det er i disse dager fem år siden karikaturene av religionsstifteren Muhammed ble publisert, og dette, og de voldelige reaksjonene de førte til, er markert i en rekke fora med debatter og diskusjoner.

Vi skal ikke enda en gang gjenta vår fulle støtte til ytringsfriheten og retten til å si hva man mener og til å karikere hva man måtte ønsker å karikere, vi skal kort rettet søkelyset mot et par formuleringer som er kommet fra venstreorienterte aktører i debatten.

Argumenter for mer skatt

”Ja til økt skatt” er tittelen på et innlegg skrevet av en fremtidig byråkrat i SiD i Aftenposten i dag. Gjerningsmannen er Kristoffer Berg, nestleder i AUF Akershus, som forsøker å forsvare den sosialdemokratiske politikken. Noen av de poengene han er noe spesielle, og vi vil kort gi vårt syn på dem.

Statsbudsjettet

I går la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2011. Alle aviser og alle nyhetsendinger på TV og i radio flommet da over med informasjon, kommentarer og analyser. For det er nemlig slik at vi i Norge betaler ca 50 - 70 % av det vi tjener til det offentlige (tallene blir slik hvis man ser på den totale summen av skatter og avgifter til både stat og kommune). Det vi betaler inn går til å finansiere alt det vi mottar gratis eller (sterkt subsidiert) fra det offentlige: skole, barnehaver, asylmottak, u-hjelp, veier, helsetilbud, pensjoner, kultur, infrastruktur, osv.

Selvsensur

”Adresseavisen vraket sist helg et helt opplag av ukebilaget på 90.000 aviser, fordi redaksjonen fryktet reaksjoner på Jan O Henriksens tegning av kollega Kurt Westergaard” fortelles det på document.no.

Vi siterer videre: ”Henriksens tegning var ikke provoserende, sier han selv til NRKs Morgensending, og tegningen var klarert med redaksjonen. Men noen fikk likevel panikk, og dro i bremsen. Bilaget var trykket, men hele opplaget ble makulert. Jan O Henriksen sier han aldri har opplevd maken.

Barnevernsbanden som herjer Sørlandet

”Barnevernsbanden” er et noe uvanlig navn for en gruppe hardbarkede kriminelle som terroriserer vanlige folk på Sørlandet. VG forteller at en bestemt bande som består av 13 personer har begått nesten 650 lovbrudd. Det som er spesielt er at banden ikke består av menn, men av gutter, gutter som er så unge at de ikke kan straffes, dvs. settes i fengsel, de skal i stedet tas hånd om av barnevernet. Men barnevernet svikter, barnevernet er ute av stand til å ta seg av dem fordi de, for å sitere VG, ”rømmer nærmest daglig fra institusjonene”.

Fredsprisen

Etter mange år med pinlige og i enkelte tilfelle direkte latterlige tildelinger klarte Den norske Nobelkomité i år å gi sin pris til en verdig mottager. Den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo, har i mange år kjempet for øket individuell frihet i Kina, og som et resultat sitter han nå i arrest, og myndighetene betrakter ham som en kriminell.

Frihet er grunnlag for all fred - man kan ikke ha fred før man får full individuell frihet, og dette kan ikke skje før de aller fleste respekterer andre menneskers frihet.

Klimahysteriet/klimabløffen/klimasvindelen

Klimaproblematikken har nå nådd slike absurde proporsjoner at selv vi nærmest er målløse. Vi skal i dag kort referer fire saker, og så vil i knytte noen kommentarer til dem til slutt.

Første sak er fra Aftenpostens forside i dag: ”Ingen vil ta klimaregning. I-landene er blitt enige om å bruke milliardbeløp på klimatiltak i u-land, men ingen vil bidra til å betale. Jens Stoltenberg [selvsagt!] leder FN-gruppen som skal løse floken”.

Fjols til fjells

Det er blitt noen uker siden at det var mye snakk om tilførselen av energi til Bergensområdet.

Som kjent har Bergensområdet behov for mer energi - strøm-forbruket er økende og kapasiteten på nåværende produksjon og tilførsel er nær sprengt. Regjeringen vedtok å føre kraft fra Sima kraftverk i Eidfjord til Samnanger nær Bergen. Kraften skulle føres i luftspenn, som er en billig, sikker og effektiv måte å fremføre kraft på.

Gaver og korrupsjon

De siste ukers oppmerksomhet om store gaver fra visse bedrifter (kraftselskaper, husbyggere) til et fremtredende medlemmer av enkelte politiske partier (Ap, Sp, FrP) har ført til at flere har kommentert den korrupsjonen som åpenbart finnes i Norge - og til at de har kommet med løsninger.

En av dem er Stein Ringen, statsviter og LO-økonom, som i Aftenposten i dag skisserer en løsning på problemet:

Politiets prioriteringer

Vanligvis støtter vi politiet – de er i fronten av kampen mot de kriminelle som våre politikere helst ikke vil plassere der de hører hjemme, nemlig i fengsel.

Men noen ganger foretar politiet grove feilvurderinger. Vi siterer fra Dagbladet: ” Politiet stormet samfunnshus på Orkanger.”

Politiet STORMET et SAMFUNNSHUS i ORKANGER! Dette samfunnshuset må da åpenbart har vært et senter for farlig og grov kriminalitet?
Hvem var det som oppholdt seg der? Og hva var det de planla? Bankran? Kidnapping? Grov svindel?

Flere årsaker til problemene i Hellas

Vi har alle hørt om krisen i Hellas og vet at den skyldes at staten har brukt for mye penger, i hovedsak for å kjøpe stemmer av sine foretrukne grupper (offentlig ansatte, visse fagforeninger). Dette skjer på den måten at politikere før valg lover å gi disse gruppene mer av skattebetalernes penger i form av høyere lønn, lavere pensjonsalder, kortere arbeidstid, etc., og til gjengjeld stemmer folk fra disse gruppene på partiene som har kommet med løftene.

”Norge kan bli tvunget …”

I dag skal vi kort se på en tvilsom, men vanlig, bruk av begrepet ”tvang”. Vi tar utgangspunkt i en overskrift fra Nettavisen: ”Norge kan bli tvunget til å godta alkoholreklame”.

Vi siterer fra artikkelen: ”EU vil tvinge Norge til å godta TV-sendt alkoholreklame på kanaler som sender fra andre land rettet mot det norske markedet.

EUs tre år gamle direktiv om audiovisuelle tjenester innebærer at et land ikke kan forby alkoholreklame hvis en TV-stasjon sender fra et annet land, som for eksempel TV 3 som sender fra London.

Britenes paradoks

«Onsdag legger den britiske finansministeren George Osborne frem langtidsbudsjettet for årene 2011-2015. Det er ventet dramatiske kutt, der de fleste departementer må regne med nedskjæringer på mellom 20 og 40 prosent. Bare helsebudsjettet og bistands-budsjettet skal spares for alle nedskjæringer.» (Leder DN, 2010.10.18)

Frankrike

De siste dager har nyhetssendingene på TV vist oss bilder fra streikene i Frankrige: sinte ungdommer og streikende fagforeningspamper under vaiende kommunistflagg har blokkerte bensinstasjoner og flyplasser og kastet stein på politiet. Hvorfor? De streiker mot regjeringens forslag om økonomiske innstramminger, dvs. de streiker imot offentlige sparetiltak. Viktigst av disse sparetiltakene er et forslag om å heve pensjonsalderen fra 60 til 62.

Hva er problemet?

(Ofte brukes spørsmålet i tittelen for å si at det i en bestemt situasjon ikke finnes noe problem. Det er ikke slik spørsmålet brukes her. Her er det et kolossalt problem som er tema, men det blir som regel identifisert feil, og derfor blir løsningsforslagene meningsløse. Det er dette som er poenget i vår kommentar nedenfor.)

Vi siterer sterkt forkortet fra en omtale av en sak i Danmark på document.no:

Den amerikanske hæren aksepterte tortur

Lekkede dokumenter, publisert av WikiLeaks, ser ut til å vise at den amerikanske hæren i Irak godtok at irakiske soldater torturerte fanger. Vi siterer fra en omtale i Dagbladet: ”Hadde ordre om å ikke etterforske tortur, voldtekt og drap. USA lot være å etterforske hundrevis av tilfeller av tortur, voldtekter og drap i Irak. …

…27. august 2007 står det i en obduksjonsrapport at det ble funnet «sår og brennmerker, i tillegg til synlige skader på hode, arm, overkropp, bein og nakke» på kroppen til en mann irakisk politi påsto hadde drept seg selv. Saken ble aldri etterforsket.

Nytt nummer av tidsskriftet LIBERAL

I disse dager utkommer årets siste nummer av tidsskriftet LIBERAL. Denne utgaven inneholder en artikkel som tar for seg Hamas’ charter, og viser at Hamas ikke er en frigjøringsbevegelse, men en terroristorganisasjon som har som mål å erstatte det demokratiske Israel med et sharia-regime. Artikkelen er skrevet av Erik Olsen, og den er et utdrag fra hans kommende bok om Hamas’ charter.

Leseren vil også finne to artikler av Johan Tamny. Tamny er en av de mest innsiktsfulle av de som kommenterer økonomiske spørsmål i dag. Artiklene er valgt ut og oversatt av Petter Sandstad.

Snart valg

Det er mindre enn ett år til valget, og de store partiene har begynt å komme med sine utspill for å få stemmer, stemmer som skal sikre at akkurat deres tillitsmenn skal bli ansatt i de stillinger hvis oppgave det er å administrere velferdsstaten.

Partiene gir løfter, velgerne stemmer, stemmene blir talt opp, verv og stillinger fordeles blant partienes gamle travere i samsvar med stemmetallene partiene har oppnådd, løftene brytes, og så begynner den samme runddansen igjen foran neste valg.

Ingen kommentar i dag

Det kommer dessverre ingen nyhetskommentar her i dag.

Snart valg i USA

Tidlig i neste uke er det kongressvalg i USA, og alt tyder på at president Obamas parti vil gå på et stort og velfortjent nederlag.

Hans politikk har ført til arbeidsløsheten har steget til omkring 10 %, at myndighetens makt øker, at flere sektorer er i ferd med å bli tatt over av staten, at skattene vil øke, etc. Vi skal i neste uke komme langt grundigere tilbake til dette, men i dag skal vi kort se på hvilke konsekvenser det kan få dersom Demokratene mister flertallet i kongressen.