March 2011

Helt berserk

Hva skal man si om Berserk-gutta? Fem naive, uerfarne og kunnskapsløse unge menn dro sydover i en liten båt – passende nok kalt Berserk - for først å gå i land på sydpolplatået, og så komme seg til Sydpolen på terrengsykkel (?).

Vi skulle ønske at vi nå kunne si ”spøk til side”, men dette var alvorlig ment, og det fikk alvorlige konsekvenser; båten forliste og tre av de fem polfarerne omkom.

Men det er et par prinsipielle problemstillinger som er interessante.

Heldigvis, monstermastene kommer

I går ble det kjent at regjeringen sier Nei til sjøkabel og Ja til luftspenn for å få frem kraft til områder på Vestlandet, dette til tross for den egentlige ikke spesielt store, men svært høyrøstede motstanden som om preget mediene i noen varme sommeruker i fjor sommer.

Vi er ikke overrasket over dette. I motsetning til de andre store partiene klarer Arbeiderpartiet iblant å stå fast på riktige standpunkter selv om det er en viss høyrøstet motstand.

Konkurranseutsetting er ikke privatisering

”Adecco kan gi valgseier. De rødgrønne håper at Adecco-skandalen skal gi dem vind i seilene og at kampen mot privatisering skal bli en vinnersak i valgkampen”. Dette leser vi på førstesiden av Aftenposten i dag 3/3. Samme tema var også opp i en debatt mellom statsminister Jens Stoltenberg og Høyreleder Erna Solberg på NRKTV i går: Stoltenberg hevdet at ”Adecco-saken har avslørt Høyres naive tro på at markedskreftene kan slippes til overalt” (sitat fra Aftenpostens gjengivelse 3/3).

Norske kort i utlandet

Stadig flere nordmenn opplever at deres kredittkort ikke blir akseptert visse steder i utlandet. Grunnen er at det for nordmenn er forbudt å spille om penger (utover visse små grenser), og for å håndheve dette har myndighetene pålagt kortselskapene å sperre kortene i utenlandske terminaler som befinner seg i tilknytning til spillekasinoer, spilleautomater, osv.

Dette betyr at dersom man skal handle i en butikk eller i en kiosk og det er en spilleautomat i lokalet, så kan kortet være sperret!

”Brøt reglene for å redde liv”

Overskriften har vi hentet fra Dagbladet, og vi skal bruke saken den beskriver for å kommentere et viktig poeng. Vi siterer først fra artikkelen.

”I sin kamp for ungdommenes liv, satte heltene … Forsvarets sikkerhetsregeler til side. De seks om bord på Sea King-helikopteret … tøyde strikken forbi alle sikkerhetsmarginer i Forsvaret under forsøket på å redde ni unge menneskeliv. …

Med sikt langt under hva sikkerhetsreglene tillater, vind i orkan styrke - gikk de inn i søket.”

Barn og unge og ulykker, etc.

I de siste årene er det skjedd et økende antall tilfeller av ungdom som har omkommet pga. uansvarlig oppførsel: de omkommer i bilulykker, de fryser i hjel på fjellet, de drukner, de reiser med båt og bil og andre ting på uansvarlige måter og det går iblant galt, osv. Uansvarligheten viser seg også på andre måter: mange til dels svært unge mennesker drikker for mye – i noen av Norges storbyer kan man se fulle 13-åringer rave rundt onsdags-, fredags- og lørdagskvelder.

Høyre og DLD

Vi har ikke brukt mye spalteplass på Datalagringsdirektivet - vi anser dette som en så opplagt krenkelse av alle som er involvert, både firmaene som må gjøre en jobb og alle de menneskene hvis data blir lagret, og nytten (bekjempelse av terror og kriminalitet) er i beste fall svært tvilsom - at alle som har hørt om DLF må vite at vi er sterkt imot.

Høyre igjen på feil side

Som vi spådde i går morges endte Høyre opp med å si ja til DLD. Dagbladet har følgende overskrift: ”Høyre går inn for DLD”

http://www.dagbladet.no/2011/03/09/nyheter/innenriks/politikk/dld/hoyre/...

Reguleringer gir dyre medisiner

Medisiner er dyre i Norge, dette selv om myndighetene påstår det motsatte. NRKs Brennpunkt (link nedenfor) brakte for noen dager siden en reportasje hvor priser på medisiner ble sammenlignet i Norge, Sverige og Danmark, og undersøkelsen viste at en rekke medisiner kunne kjøpes i utlandet til fra halvparten til tredjedelen av prisen i Norge.

Fagforeninger og demokrati

Også norske aviser her begynt å skrive om det som har pågått i Wisconsin de siste ukene. Det som har skjedd er at Republikanerne nå har fått flertall i delstatskongressen og har gått inn for å ta bort mange av de særfordelene som offentlige ansatte i Wisconsin har hatt.

Hvem er medskyldige?

Nylig ble i den israelske byen Itamar aller medlemmene i en familie på fem drept av en eller to palestinere som på kvelden hadde trengt seg inn i familiens hjem. Alle, inkludert spedbarn, ble drept med kniv.

De som er skyldige er opplagt gjerningsmennene, de som har oppfordret dem til slike grusomme handlinger, og den ideologien de handler på vegne av.

Jordskjelvet

Jordskjelvet som rammet Japan i forrige uke var en kolossal katastrofe. Mer enn 10 000 mennesker er blitt drept, mange er skadet for livet, mange har mistet slektinger, venner, kolleger. Og det er enorme materielle ødeleggelser. Byer er bokstavelig talt slått til pinneved; utallige skip, biler, båter, broer, etc. er helt ødelagt.

Dette må bygges opp igjen, og det vil forbruke ressurser som ellers ville ha blitt brukt til å øke velstanden enda mer. Dette vil påvirke Japans økonomi, og verdens økonomi, på den måte at velstanden vil bli lavere enn den ellers ville ha vært.

Problemet. Og løsningen.

Det er vel tilstrekklig å sitere fra Dagbladets lederartikkel i går 15/3 for å fortelle hva utgangspunktet er: ”I fjor undersøkte Helsetilsynet forholdene ved 342 virksomheter som yter sosial- og helsetjenester til eldre. Og i to tredjedeler av virksomhetene ble det konstatert at tjenestetilbudet hadde mangler i forhold til det lovene krever. Blant annet er ikke kommunene flinke nok til å gi demente tilpassede tjenester og nødvendig legetilsyn. Feil bruk og dosering av legemidler er utbredt. Underernæring hos eldre er ikke forbygget godt nok.

Ingen nyhetskommentarer torsdag og fredag

Det kommer dessverre ingen nyhetskommentarer torsdag 17/3 og fredag 18/3.

Helt vanvittig

”Betalte 12190 kr. for å få lov å pusse opp bad på 2,9 kvm” leser vi på e24.
Videre: ”Fra 1. juli i fjor ble du nødt til å søke plan- og bygningsetaten om å få lov til å pusse opp badet hvis oppussingen omfatter ny membran.
Den nye ordningen har utløst en strøm av nye gebyrinntekter for kommunene, og en storm av henvendelser etter at E24.no fokuserte på saken. …

Enda en gal ting fra EU

”En ny EU-dom om kjønnsnøytral prising av forsikringer, vil kaste om på forsikringspremiene. Også i Norge.” Det er Aftenposten som forteller dette i går 21/3.

”I likestillingens navn blir det nye og kjønnsnøytrale regler for forsikringspremier i EU fra neste år. Det bestemte EU-domstolen en uke før Kvinnedagen”.

Kriminelle går løse

”Tatt gang på gang – kan ikke straffes” leser vi på forsiden av Aften i går 22/3. Videre: ”Politiet har mistanke om at denne mannen [på bildet ved siden av] har begått 588 lovbrudd. 41-åringen er pågrepet en rekke ganger, men blir alltid løslatt. Han er for syk til å straffes - og for frisk til å tvangsbehandles”.

Inne i avisen fortelles det om flere slike personer, og de har begått hhv 323, 303, 222 og 282 lovbrudd. Overskriften sier at ”25-30 Oslo-borgere er for syke til å straffeforfølges”.

Hva skjer med Hillary?

Det sies at det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden. Men man kan i blant allikevel få øket innsikt i en situasjon ved å spekulere på hva den kan føre til i fremtiden. Nå er det dukket opp en situasjon som innbyr til slike vurderinger.

Casey Hanes er en helt!

Hvem er Casey Hanes? Han er en skolegutt som dessverre var en av de mange mobbeofre som finnes i offentlige skoler i dag. Han var gjennom lang tid blitt mobbet av andre elever, spesielt av en gjeng ledet av en Richard Gale, og skolen hadde ikke grepet inn. Selvsagt hadde denne skolen som alle andre skoler en anti-mobbe-kampanje gående, men slike kampanjer er av meget liten verdi.

FrP og Caesars hustru

Den romerske keiseren Julius Caesar skilte seg fra sin hustru Pompeia fordi hun var blitt mistenkt for å ha gjort noe galt; siden hun ikke lenger var hevet over enhver mistanke kunne Caesar, som en betrodd offentlig person, ikke lenger assosiere seg med henne.

En mistanke alene var altså grunn godt nok til at en mann som Caesar ikke lenger kunne assosiere seg med en annen person.

SV gjør det igjen enda verre for arbeidsfolk

SV får gjennomslag i regjeringen for at det skal bli vanskeligere for arbeidsgivere å ha ansatte i deltidsstillinger. Dette er en seier for SV, men et vedtak vil ha negative konsekvenser for arbeidsfolk. Forslag av denne typen føre til at det blir vanskeligere å komme seg inn på arbeidsmarkedet, dvs. det vil føre til at arbeidsløsheten blir større.

Å ansette en person innebærer alltid en risiko, dette fordi det kan hende at den som blir ansatt ikke vil fungere godt i jobben. Da må han skiftes ut, og en som muligens er bedre egnet vil få anledning til å prøve seg.

Toll/tull

”Varer på vei til Norge møter en vegg av særregler og tollkrav. Sveriges handelsminister fortviler over håpløse hindre”. Det er Aftenposten som konstaterer dette på sin forside i dag 30/3. Og vi er helt enige! All toll bør avvikles. Alle hindringer for handel over landgrensene bør fjernes.

Hva er formålet med toll? Formålet med toll er å beskytte ineffektive innenlandske produsenter mot effektiv utenlandske produsenter.

Ingen grenser for skjemaveldet!

Det blir stadig flere offentlige skjemaer borgerne må fylle ut og levere det inn til myndighetene. Og det er langt flere slike enn den i disse dager aktuelle selvangivelsen, for eksempel har flere aviser nylige skrevet om den papirmøllen man må igjennom bare for å pusse opp sitt eget bad.

Men toppen er ennå ikke nådd. I går 30/3 så vi følgende i Aften: ”Snart skal Oslo innføre lisens for tiggere”.