April 2014

Digitale spor

NRK viste i går første episode i serien «Dine digitale spor», og dens tema var DLD – datalagringsdirektivet.

Som katten rundt den varme grøten

Oxford-professor og tidligere LO-økonom Stein Ringen kritiserer demokratiet i en kronikk i Aftenposten nylig.

Vanvittige ordninger

Noen ordninger - og da snakker vi om offentlige ordninger - tvinger borgerne til å gjøre de merkeligste ting.

Her er et eksempel (sitert fra VG): Nav tvinger foreldre til å betale barnas husleie. Selv om barnet er 18 år, myndig og får bo gratis hjemme, tvinger Nav foreldre til å betale dyre bidrag for barn som heller vil flytte ut.

Altså: den 18 år gamle datteren kan bo gratis hjemme, men hun ønsker å flytte til egen bolig. Med loven i hånd tvinger hun da foreldrene til å betale husleie mm. for den nye bosituasjonen så lenge hun går på skole.

Tajik

Et av Høyres medlemmer i justiskomiteen, Hårek Elvenes, oppfordrer tidligere kulturminister og nåværende leder av justiskomiteen Hadia Tajik til ikke å lefle med radikal islam.Bakgrunnen er at hun i et innlegg i Dagbladet bla. har sagt at alle terrorister er radikalisert, men at ikke alle radikaliserte er terrorister.

Shanghai viser vei?

Shanghai skal bli et frihandelsområde. Dette var hovedpoenget i en reportasje i Dagsrevyen i går 6/4. Regler og hindringer for verdiskapning og produksjon skal fjernes, det skal skje en liberalisering av bank, forsikring og finans. Regler for liberalisering av skipsfart, last og luftfart skal åpne for internasjonale operatører, og også kultur- og underholdningsbransjen inkludert turisme og telekommunikasjon skal liberaliseres.

Dagsrevyens reporter hevder at sonen skal i brukes som et eksperiment for en friere handel.

Den andre veien: Hellas

I går kommenterte vi den veien som Shanghai-området skal bevege seg i: større økonomisk frihet. Men hvordan er det gått i de land som er gått motsatt vei? Hvordan er det gått i de landene som har valgt styring og kontroll og reguleringer og en generell ufrihet? Er de blitt velstående og harmoniske eller er de blitt utarmet og fattige og preget av demonstrasjoner, kaos, kriminalitet, korrupsjon og bråk?

EU: DLD ugyldig

Vi må si vi ble overrasket da EU-domstolen i går avsa en kjennelse som innebærer at det norske datalagringsdirektivet som Stortinget vedtok i 2011er ugyldig; EU er jo ikke kjent som en beskytter av individuell frihet, snarere tvert imot. Vi siterer fra Nettavisen: EU-domstolen mener det omstridte datalagringsdirektivet bryter med borgernes rettigheter og erklærer det for ugyldig.

Enda et grotesk utslag

[Utenlandske] steinleggerne tjener millioner, mens norske blir forfulgt. Dette er en overskrift i Dagbladet i går, og saken er som følger:

To håndverkere har hatt problemer med skattemyndighetene; en av dem fikk en momssmell for å ha jobbet på eget hus, mens politiet ignorerer utalandske steinleggere som unndrar moms for millioner. Disse håndverkene reiser nå rundt på nesten daglige patruljer for å dokumentere virksomheten til irske og britiske steinleggere som jobber i området Kongsberg-Notodden.

Ulv

Tolv menn er nå siktet for drap på ulv. Vi siterer fra Østlendingen:

Totalt er tolv menn mistenkt for ulovlig ulvejakt eller forsøk på dette forskjellige steder i Hedmark. Samtlige ble pågrepet i forbindelse med en storstilt politiaksjon tirsdag denne uken.

– Nå er vi i gang med avhørene. En del avhør er ferdig, noen pågår og andre har ikke kommet i gang. Tre av de siktede forklarte seg om saken i går på en slik måte at de nå er satt fri fra politiets varetekt. De ni øvrige er fortsatt pågrepet og sitter hos politiet i påvente av avhør, sier Istad til Østlendingen. …

God påske!

Påskeferien står for døren, og vi vil oppfordre alle til å bruke den godt: nyt livet, vær ute i naturen, besøk venner og kjente, reis til spennende steder, nyt god mat og god drikke, nyt gode kunst- og kulturopplevelser, osv.

Det er dette vi som skriver disse kommentarene skal gjøre.

Derfor vil det sannsynligvis ikke komme flere nyhetskommentarer her før litt etter at påsken er over.

Så til alle våre lesere ønsker vi en god påske

Churchill

If you will not fight for right when you can easily win without bloodshed; if you will not fight when your victory is sure and not too costly; you may come to the moment when you will have to fight with all the odds against you and only a precarious chance of survival. There may even be a worse case. You may have to fight when there is no hope of victory, because it is better to perish than to live as slaves.

Ynkelige Høyre

Dalai Lama, som ble tildelt Nobels fredspris i 1989, kommer på besøk til Norge. Dalai Lama omtaltes som «tibetanernes åndelige leder», men han flyktet fra Tibet da landet ble okkupert av Kina i 1959. Han ble tildelt fredsprisen pga. hans mostand mot den kinesiske okkupasjonen.

Kina er et kommunistdiktatur og selv om Kina i betydelig grad har liberalisert økonomien siste tiårene er det langt igjen før landet har slike ting som ytringsfrihet, religionsfrihet, organisasjonsfrihet, forsamlingsfrihet, etc.

Enda mer regulering av bankene

Bankene er i hardt vær for tiden, og det ser ut til at de mest kritikkverdige innvendingene er at rentemarginen er for høy, at det er vanskelig for kunder å skifte bank, og at banksjefene tjener for mye.

Det virker dog som om banksjefenes lønn er hovedankepunktet; menge synes det er kritikkverdig at noen banksjefer begynner å få inntekter som (inkludert bonuser) er omtrent på samme nivå som en rekke underholdningskjendiser har av inntekter (inkludert bonuser).

Kastrering?

Enkelte seksualforbrytere har vist seg å være det som beskrives som «uhelbredelige», og mange lurer på hva man skal gjøre for å få bukt med problemet.

FrP åpner for «kjemisk kastrering». Vi siterer fra TV2.no:Parlamentarisk leder for Frp, Harald T. Nesvik ønsker kjemisk kastrering av overgripere som gjentar forbrytelsene. Terapi for pedofile gir ingen effekt, viser ny undersøkelse.

Her er noe av bakgrunnen, også fra TV2.no:Psykologspesialist Pål Grøndahl er en av hovedpersonene bak en stor metastudie som har tatt for seg forskning om seksuelle barneovergripere.

Har liberalismen stort gjennomslag?

Grunnen til at liberalismen får så liten oppmerksomhet i media er at den har fått så stort gjennomslag var hovedpoenget i et avisoppslag nylig.

Det rigide samfunn

Marte Gerhardsen påpeker enkelte reelle problemer i sin kronikk i Aftenposten i går: Samfunn (i Vesten) er blitt mer rigide; de som er rike forblir rike, de som er mindre rike har fått større vanskeligheter med å bli rikere.