March 2017

Som forventet: Trump svikter

Vi har alltid vært svært kritiske til USAs nyvalgte president Donald Trump. Han er en mann uten politisk erfaring, uten finesse, uten figerspitzgefühl, og han har tidligere oppført seg som en mann uten dannelse og folkeskikk. I tillegg har han ingen politisk ideologi (hvis vi da ikke betrakter en primitiv nasjonalisme som en ideologi). Han vil redusere innvandringen, han vil begrense frihandelen, han vil bruke statlig press for å påvirke bedrifters disponeringer (av typen hvis de flytter produksjon til andre land vil de miste kontrakter med forsvaret), etc.

Politisk endring i Europa – er det håp om en forbedring?

De fleste land i Europa har store problemer, og mange knytter disse opp mot den store innvandringen som er skjedd de siste årene.

Enda et terrorangrep; denne gang i London

Enda en gang er en storby i Vesten rammet av et terrorangrep. Denne gang ble en bil kjørt inn i en menneskemengde på en bro ved parlamentsbygningen i London, og angrepet er av samme type som de som rammet Nice og Berlin i fjor.

Hvordan reagere på terrorangrep?

Et stort antall storbyer i Vesten er i de siste årene blitt utsatt for terrorangrep utført av militante muslimer, sist gang i London for noen få dager siden. Fire mennesker mistet livet og noen titalls ble skadet etter at en mann kjørte en bil i full fart langs et fortau og meide ned de som spaserte der. Tilsvarende angrep har skjedd i Nice og i Berlin, men også andre typer angrep har forekommet, f.eks. ble mer enn 20 mennesker drept eller skadet da en gruppe bevæpnede mann angrep redaksjonen i tidsskriftet Charie Hebdo i Paris i januar 2015.