September 2017

Valget

Om en uke det valg, og velgerne har et stort antall partier å velge imellom. I mange fylker er det om lag 15 partier som stiller, og disse representerer opptil flere ulike politiske synspunkter. Partiene kan deles inn i flere grupper: det finnes en-saks-partier, status-quo-partier, opposisjonspartier, vensteradikale parter, og til og med ideologiske partier. Det finnes også partier som egentlig ikke er partier, fordi deres programmer er enten totalt virkelighetsfjerne eller fullstendig inkonsistente (noen av partiene er å finne i flere av disse kategoriene).

Valgresultatet

Valget og valgkampen er over (for denne gang, men vi advarer, det kommer en ny om mindre enn to år!), og vi vil da heldigvis ikke se så mye til politikerne på TV og i avisene som vi har måttet lide oss igjennom de siste ukene.

Og som alltid etter et valg kommenteres valgordningen, for det som nesten alltid skjer skjedde også denne gangen: den siden som tapte fikk flest stemmer. Dagbladet skriver: De rødgrønne fikk nesten 16 000 flere stemmer, tapte likevel.