”Endrer spillereglene”

Utdanningsministeren har visstnok sagt at resultatene av de nasjonale prøvene ikke skulle offentliggjøres dersom flere enn 10 % av elevene boikottet dem. Nå viser det seg at flere enn 10 % boikottet prøvene, men Clemet vil offentliggjøre resultatene allikevel.

Dette er å ”endre spillereglene” sier Aftenposten på sin førsteside i dag, som om det er en nyhet at våre politikere gjør noe annet enn de har sagt at de skal gjøre.

For det finnes jo drøssevis med eksempler på at politikerne endrer reglene underveis:

*stadig lover politikere at bomstasjoner skal være midlertidige: ”de skal stå til år x”. Når år x nærmer seg, blir nedleggelsen av bomstasjonen utsatt.

*i 2003 ble reglene for permittering endret tre ganger

*i forbindelse med den store skattreformen tidlig på 90-talet ble det sagt at nå skulle det ikke komme flere forandringer i skattesystemet. Etter dette er det kommet en rekke større forandringer av skattesystemet, for eksempel er momssatsen øket (men senket på mat), momsgrunnlaget er øket, osv.

*reglene for hvordan pensjoner skal regnes ut endres hele tiden (skal antall opptjeningsår være 30 eller 20, skal pensjonens beregnes på basis av gjennomsnitt eller på basis av de beste årene, osv.)

*hva skjer med kontantstøtten til barnefamilier som ikke har inne barn i barnehave? Ap, som tidligere var imot kontantstøtten, sier nå at de har snudd, men hva vil de gjøre hvis de kommer i regjering etter valget?

*hva skjer med gasskraften (nyhetene i morges sa at Ap har snudd)

og slik kunne vi fortsette.

Poenget er at statlig tvangsinnblanding i individers frivillige handel alltid gir andre – og negative – resultater enn det som var lovet. Derfor må politikerne stadig endre på det da har satt i gang, for å forsøke å minimalisere skadene. Men disse nye inngrepene fører igjen til enda dårligere resultater, osv

Mht de nasjonal prøver, så skulle de teste hva norske elver kan. Naturlig nok var det mange elever som ikke ønsket dette, og derfor boikottet de prøvene, med det påskudd at de ikke likte at resultatene ble offentliggjort.

En av grunnene til at Clemet ønsket å teste norske elever, var at de er blitt svakere i de siste årene, spesielt etter de reformer som kom i skolen på 90-tallet (initiert av Aps undervisningsminister Gudmund Hernes).

Vi har ingen problemer med å spå at dersom de andre partiene får fortsette å styre, så vil alt gå verre, og for å forsøke å forhindre de kriser som nødvendigvis vil oppstå som resultat av styringen vil politikerne stadig oftere ”endre spilereglene”. Og disse stadige forandringene i rammebetingelser vil bli mer og mer skadelig for alle som driver verdiskapning i Norge, noe som vil redusere verdiskapningen og velferden, noe som igjen vil presse mer og mer legitim virksomhet over i det svarte markedet, noe som også vil øke kriminaliteten. Så det lys vi ser i tunnelen er helt sikkert fra et møtende tog.