Hva abortsaken handler om

Statsråd Karita Bekkemellom har fått kritikk etter at hun uttalte følgende i et radioprogram: "Dersom jeg ble gravid og fosteret hadde en kromosomfeil, så ville jeg ha tatt abort".

Blant kritikerne er seksjonsleder Eilin Reinaas i Handikapforbundet, som ifølge Nettavisen sier at Bekkemellom da velger en "lettvint løsning", og at "Det er et forferdelig samfunn som tillater at man sorterer bort barn med handikap. Statsråden gjør det lettvinte valget. Jeg forstår ikke hvorfor man skal ta en fostervannsprøve i utgangspunktet fremfor å ta det som kommer når barnet blir født, sier Reinaas, som likevel har en viss forståelse for Bekkemellems valg."

- Med de vanskelighetenene foreldre til handikappede barn har, er det mange som ikke tør å få et handikappet barn. Samfunnet har ikke lagt til rette for handikappede i skolesektoren eller helsesektoren, og det er en vanskelig økonomisk situasjon for foreldrene, sier hun. (Sitat slutt.)

DLF mener at alle har rett til frihet, og dette innebærer at en gravid kvinne selv bør ha all rett til å avgjøre om hun skal ta abort eller ikke. Hvilke kriterier hun baserer beslutningen på er også helt og fullt opp til henne. Mer presist, hvilke etiske kriterier kvinnen legger til grunn for valget, bør være opp til henne selv.

Dette betyr at dersom en gravid kvinne får vite at hennes kommende barn vil bli født med et handikap, så har hun all rett til på dette grunnlag å bære barnet frem, eller å ta abort.

Vårt politiske syn er klart – alle har rett til å få utført en abort, og de har all rett til å bære barnet frem – alt etter hva den gravide måtet velge. Men mht vår etiske syn, så vil vi si at vi mener at dersom en kvinne får vite at det foster hun bærer er svært skadet, så bør hun velge abort. Vi er altså enige med statsråd Bekkemellom i denne saken.

Et barn er en stor gleder for foreldrene og man bør elske det så mye som er mulig, og dette gjelder også de barn som blir født med en aller annen skade.

Men det er også klart at det å ta vare på et barn med handikap kan være en stor og arbeidskrevende og tyngende belastning på foreldrene, og dersom de vil unngå dette har de etter vårt syn all moralsk rett til å få utført en abort.

Betyr dette som Handikapforbundet sier at man "sorterer bort barn med handikap"? Nei, man sorterer ikke bort barn. Det fosteret som blir abortert er ikke et barn. Barn har fra sine foreldre krav på alle den omsorg de måtte trenge, men fostre er ikke barn, og som sagt, moren har all rett til å ta en abort når hun måtte ønske det.

Abortsaken handler om kvinnens rett til å velge, og dett inkluderer hennes rett til å velge den etisk standard som hun tar det konkrete valget på basis av. Vi er ikke tilhengere av en etikk som sier at kvinnen han en plikt til å bære frem et barn og at foreldrene har en plikt til å ofre seg for et barn som krever unormalt mye stell og pass.

Vi mener at enhver bør gjøre alt vedkommende kan for å kunne leve et godt liv, og hvis dette innebærer at den gravide aborterer et skadet foster, så er dette fullt ut moralsk.