Enda en kvoteringsordning ?

Folk over 50 blir diskriminert i arbeidsmarkedet, ble vi fortalt på NRKs nyhetssending i morges: Annonsetekster forteller for eksempel at arbeidsgiver vil ha en arbeidstager som er i 25-30-års alderen, og i mange tilfeller er det slik at jobbsøkere over 50 ikke blir innkalt til intervju.

Videre forteller likestillingsombudet at i fjor høst utgjorde antallet som klaget på aldersdiskriminering ca 10 prosent av den samlede klagemengden, men nå handler 25 prosent av sakene om alder.

Det er da ikke det minste overraskende at myndighetene nå vurderer å gripe inn.

Vi siterer fra nrk.nos omtale av saken: "Statssekretær Jan-Erik Støstad i arbeids og inkluderingsdepartementet holder åpent for å innføre alderskvotering i offentlig sektor.

- Det viser jo seg i noen tilfeller at kvotering er nødvendig for å oppnå det man ønsker. Så å lukke den muligheten helt tror jeg ikke er fornuftig, sier han".

Så de vil tvinge arbeidsgivere, i første gang de i det offentlige, til å ansette eldre arbeidstagere i tilfeller hvor arbeidsgiver etter å ha vurdert søkerne mener at en som er yngre er bedre egnet til å utføre jobben og til å passe inn i bedriften. Og det blir vel i så fall ikke lenge før en tilsvarende ordning også vil omfatte private bedrifter.

Vi i DLF har også her et annet syn. Vi mener at ansettelser bør fullt og helt være opp til de som er direkte involvert. Dersom en bedrift vil ansett en person så bør de ha full frihet til å ansette den som de etter en totalvurdering mener er best for bedriften.

Men hva med 50-åringene som blir stående utenfor? La oss til dette først si at dersom noen presses inn slik en kvoteordning innebærer, vil andre måtte presses ut. Mao. dersom man kvoterer inn 50-åringer, vil yngre folk bli presset ut. Det som skjer ved kvoteordninger er kun at man fjerne ulempene som rammer en gruppe og plasserer dem hos en annen gruppe.

Kvotering vil altså ikke løse noe problem. Det som virkelig kan løse problemet er å fjerne restriksjoner både på ansettelser og på etablering av nye virksomheter. Dersom de utallige offentlige hindringen på dette området (bla. hindringer på etablering av bedrifter, hindringer mht drift av bedrifter, hindringer mht. fleksibilitet i lønnsbetingelser og arbeidsbetingelser, etc.) blir fjernet, vil det ikke bli behov for noen kvoteordninger for å presse folk inn i arbeidslivet.

Men en slik liberalisering vil ikke bare føre til en kraftig nedgang i arbeidsløsheten hos de som vil jobbe, den vil også føre til en sterk økning av produktiviteten i norsk økonomi.

En liberalisering vil altså ikke bare føre til at alle som vil jobbe vil få jobb, det vil også føre til at produksjonen ville øke, noe som er et stort gode.

Man vi må nok regne med at det som vil skje er at en ny kvoterordning blir innført, og at når denne fører til at arbeidsløsheten hos yngre arbeidstagere øker, da vil det komme en kvoteordning som vil forsøke å hjelpe disse inn i arbeidslivet. Og da vil en ny gruppe bli skjøvet ut … Og slik vil det fortsette så lenge samfunnet styres av sosialdemokrater.