Skolevalgene

I går kom resultatene fra skolevalgene, og Høyre er en klar vinner.

Av andre interessante resultater kan man merke seg at SV og FrP går tilbake. Skolevalgene varsler ofte trender som også vil komme til uttrykk i selve valget, dette selv om nivået på skoledebattene er noe annerledes enn nivået på de vanlige valgdebattene.

Hvorfor gikk det som det gikk? Mye tyder på at selv om Høyre flere ganger snublet kraftig i valgkampen, så har ikke dette ført til redusert velgeroppslutning. Dette kan skyldes at Høyre har fått en del sympati pga sin klønete valgkamp. Unge Høyres leder uttalte på Dagsrevyen i går at elevene kan ha stemt på Høyre pga. skolepolitikken, en politikk som bla. innebærer at det i skolen skal satses på kunnskap. Dette kan være riktig, men det illustrerer i hvert fall at elevene ikke er helt fornøyde med den skolen de har nå.

SV gikk kraftig tilbake. Dette skyldes sannsynligvis de mange løftebrudd og svik som SV som regjeringsparti har måttet foreta.

FrP gikk noe tilbake – dette er ikke overraskende i og med de siste måneders kraftige angrep på FrP: fra bøker som "FrP-koden" til Martin Kolbergs mange utspill om å avsløre FrP. Vi tror dog ikke at FrP vil ha en like stor tilbakgang ved valgene som skolevalgene tyder på; folk flest har en tillit til FrP som ikke lar seg påvirke av denne type saklige angrep. FrPere er tilhengere av velferdsstaten og de tror at FrP kan gjennomføre den med lave skatter og uten byråkrati. Dette er umulig, men så lenge folk tror dette, og så lenge de oppfatter FrPere som folkelige og hyggelige, er FrPs posisjon som et stort parti sikret.

At Ap fikk et godt resultat er heller ikke overraskende, Ap har overtatt mange av de som har forlatt SV. Regjeringsarbeidet viser hvor profesjonelle Ap-folk er i forhold til SVerne, og dette virker tillitvekkende. Vi vil tro at dersom Ap hadde sittet alene i regjering så ville ikke Aps fremgang ha vært så stor.

Venstre ser ut til å gå kraftig frem og heller ikke dette er overraskende, Venstre er partiet for de mange som ikke klarer å bestemme seg. Venstre har de siste tiår vært i midten av det politisk sentrum og har vinglet hit og dit. Men denne gangen har dog Oslo Venstre sagt at de vil støtte en borgerlig byråd, noe som har gitt dem langt mindre å spille på når forhandlingene om et borgerlig byråd i Oslo begynner etter valget.

Hva så med DLF? DLF deltok kun i noen få skoledebatter, men resultatet på de skolene hvor vi deltok var oppløftende. På Oslo katedraskole fikk DLF ca 2 % av stemmene, og på Ullern fikk DLF ca 4 %.

Dette virker lovende, og det ser ut til å bli et meget spennende valg.