Kaoset i Oslo

Valget ga et klart borgerlig flertall i Oslo, og da burde det bli en borgerlig ordfører og et borgerlig byråd. Og det ser nå ut til at det blir slik, men det er allikevel problemer. De tre borgerlige partiene har vært i forhandlinger og fordeling av verv og utforming av politikken, men disse forhandlingene ble for noen dager siden brutt: FrP trakk seg fra forhandlingene fordi de mente at lille Venstre stilte for høye krav.

Da ser det nå ut til at Venstre vil inngå en slags avtale med Ap og SV om valg av ordfører – Ap vil da, slik det nå ser ut, ikke stemme på sin egen ordførerkandidat, men på Venstres kandidat.

"[Høyres Byrådsleder Erling] Lae [er] forundret over FrP og irritert på Sponheim" lyder en overskrift i Aftenposten i dag, og i artikkelen finner vi følgende uttalelse av Erling Lae: "Lars Sponheim har forsuret klimaet i Oslo og andre steder". Sponheim sitter ikke i Oslo bystyre, men Lae trekker ham inn fordi han har uttalt at mht rikspolitikken så vil Venstre aldri støtte en regjering hvor FrP er med – og dette har naturlig nok gjort FrP mindre villige til å være på lag med Venstre i Oslo bystyre.

Laes forundring over FrP henger sammen med at han mener at FrP nå, i og med at de trakk seg fra forhandlingene, sier Nei til en avtale som hadde sikret et flertall bak byrådet. Men dette skjedde som sagt fordi FrP mente at Venstre fikk for mye å si på politikken.

Ordførervalget vil skje på onsdag fk., og slik det ser ut nå vil den nye ordføreren bli Venstres Kjell Veivåg. Mht Byrådet så er det ikke lett å si hvordan dette ender; det er ikke umulig at Høyre og FrP vil sitte og måtet føre en politikk som Venstre har uforholdsmessig stor innflydelse på.

Men hvilken rolle spiller dette? Dette er for det første kun forpostfektninger foran regjeringsforhandlinger i 2009, og i 2009 kan det hende at det politiske landskap ser helt annerledes ut enn i dag. Det kan hende at FrP er mye mindre enn i dag og at de ikke er aktuelle for et regjeringssamarbeid, og det kan hende at Venstre er mye mindre enn i dag. Det kan også hende at FrP og Høyre er så store at de ikke behøver bry seg om Venstre. Men det er helt rimelig at spillerne kommer med utspill allerede nå for å posisjonere seg foran regjeringsforhandlingene om to år.

Mht Oslo så spiller det for befolkningen svært liten rolle hvem som er ordfører, om byrådet har et avtalefestet flertall bak seg eller ikke, eller hvem som er ledere for de ulike komiteer i bystyret. Ja. ordførervervet gir en viss prestisje til det parti han kommer fra, men den reelle politiske innflydelsen er liten.

Så vårt syn er at det som omtales som kaoset i Oslo har svært liten betydning for folks hverdag.

Artikkelen i Aftenposten avslutter med å si at lederne i Venstre FrP "bidrar til å sette politikken i miskreditt". Vårt syn på dette er at den sosialdemokratiske politikk som alle de store partiene fører kun handler om å administrere velferdsstaten, en samfunnsorganisering som ikke kan fungere, og at politikken stort sett kun handler om fordeling av verv.

Det er dette som fører til øket politikerforakt og til å "sette politikken i miskreditt", to merkelapper som dagens politikk og dagens politikere fortjener.