Hvem betaler avgiftene?

"Jeg er en sterkt tilhenger av miljøavgifter, men at slike avgifter skulle føre til at jeg ville få høyere strømregning, det hadde jeg ikke trodd". Dette uttalte en strømforbruker på TV i forrige uke. Bakgrunnen var en reportasje om virkningene av de innførte miljøavgifter.

Selvsagt er det den vanlige forbruker som betalte alt av skatter og avgifter. Skatt på bedrifter, for eksempel, betales av bedriftens kunder: skatten er en utgift for bedriften, en utgift som den må kompensere med økede inntekter, og den skaffer seg disse ved å øke sin priser. Så når den innføres en skatt eller en avgift på en bedrift, så er dette kun en indirekte måte å beskatte eller avgiftsbelegge bedriftens kunder på.

Nå virker det i hvert fall som om minst en Dagblad-journalist har forstått denne sammenhengen. I en fersk artikkel med tittelen "Dyrere flybilletter" leser vi at EUs "miljøkommisær Stavros Dimas [legger] fram EUs nye plan for å miljøskatte flyindustriens CO2-utslipp. Han ønsker å øke prisen på interkontinentale tur-retur-billetter med opptil 600 kroner, og kortere turer innenfor Europa med rundt en hundrelapp."

Videre leser vi: "Dersom EU går inn for miljøkommisærens forslag, vil det møte kraftig motstand. Ikke bare fra europeiske flyselskap og passasjerer, for planen er å skattelegge alle som flyr gjennom EU. FN og amerikanske myndigheter har allerede fastslått at EU kun kan pålegge egne lands flyselskap miljøavgiften, skriver Wall Street Journal.

Den globale luftfarten blør allerede penger etter den kraftige økninga i oljeprisen. I år ligger de an til å tape over 50 milliarder kroner. Luftfarten er unntatt Kyoto-bestemmelsene om reduserte CO2-utslipp, og EU-utspillet er et forsøk på å bøte på dette.

- Man kan jo spørre seg om dette er en avgift som kommer luftfarten til gode, eller om det kun er penger som ender i EU-kassa, sier Norwegians informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen til Dagbladet.no."

DLF er imot disse avgiftene. Uansett begrunnelse, vil avgifter i det store og hele ha negative effekter for alle. Og uansett begrunnelse er de kun en måte å øke skattetrykket på - som Ellingsen sa det over: pengene ender rett i politikernes kasse. Bortsett fra de avgifter som egentlig ikke er avgifter, men som er betaling for konkrete tjenester, er DLF derfor imot alle avgifter, uansett påskudd.