Regjeringssituasjonen

SV fosser frem på meningsmålingene, og det er ikke annet å vente. Med sin enorme overbudspolitikk er det ikke annet enn å forvente at mange velgere biter på. SV strør om seg med kostbare løfter til alle som vil at andre skal betale deres regninger, og SV farer også iblant med direkte usanne påstander (for eksempel om lover mot nedleggelse av bedrifter, se her.) Selvsagt kommer praktisk talt ingen av disse løftene til å bli gjennomført, men det virker som om mange velgere tror på løftene, og da blir der fremgang på den som er mest useriøs.

Dersom valgresultatet om en måned blir slik som meningsmålingene nå tyder på, kommer vi til å få en meget underholdende situasjon etter valget. Meningsmålingene gir regjeringsalternativet SV+Ap+Sp til sammen 93 mandater på Stortinget, og de kommer til å gå inn i forhandlinger om en regjeringserklæring. Det er da underholdningen begynner: det er stor forskjell på Ap, som har visse seriøse innslag, og populistene i SV og Sp. For eksempel hvilken utenrikspolitiske linje skal regjeringen følge? Skal regjeringen fortsette den linje med allianser med USA og England som har vært en fast kurs i norsk utenrikspolitikk siden 1945, og som Ap sterkt har støttet? SV har som kjent vært imot denne så lenge SV (SF) har eksistert. Hvordan blir holdningen til EU - her har Sp og SV en helt annerledes politikk enn Ap har hatt. Og hva med den økonomiske politikk? Ap er noe mer seriøs og ansvarlig enn SV, og dette kan gi sterkt strid mellom disse regjeringspartiene. Enkelte hevder at de SVere som kommer inn i regjeringen vil gå inn i et intenst voksenopplæringkurs, og at de vil få en meget bratt læringskurve. Vi er i tvil om det siste, vårt syn er at de som er i SV eter at de har passer 18 års alder stort sett er det som på svensk heter "obildbara".

Det er dog klart at SV vil måtte inngå en rekke kompromisser dersom de deltar i en regjering. Dette vil føre til en sterk intern strid innad i SV; der finnes fortsatt de såkalte museumsvokterne, folk som fortsatt tror at sosialismen er mulig, og disse har vært i sterk opposisjon mot Halvorsens politiske linje. De har ikke kunnet kritisere denne linjen så lenge den ga oppslutning om partiet, men når denne linjen møter veggen, vil disse få vann på mølla, det vil bli en sterkt intern strid, og kanskje vil SV sprekke

Men vi tror det er mest sannsynlig med en ikke-sosialistisk valgseier. En ting som taler for et nederlag for venstresiden er at veteranen Gro Harlem Brundtland nå skal jobbe for Ap i valgkampen. Brundtland er dyktig, men siden hun er sosialist, blir dyktigheten kastet bort på umulige prosjekter. Hun var som kjent statsminister i Norge flere ganger, men selv om hun ledet Ap i tre valgkamper, gikk Ap på nederlag i alle disse valgene. Brundtland er som sagt dyktig, og hun er beundret, men hun var aldri populær. Så det at hun nå skal hjelpe Ap lover godt.

På ikke-sosialistisk side er det kun én ting som er sikkert ved en valg-seier: Kjell Magne Bondevik blir ikke statsminister. Dette er en god ting, siden Bondevik er meget upopulær og ivrer for en politikk som er skadelig på mange områder. Dessverre har FrPs Carl I. Hagen, som har sikret at Bondevik går ut av politikken, antydet at han heller vil ha Dagfinn Høybråten som statsminisiter. Så det gode Hagen gjorde ved å sette en stopper for Bondeviks statsministertid, har han i stor grad ødelagt ved å si at han heller vil ha Høybråten.

Vi tror at det blir Erna Solberg som blir regjeringssjef etter valget. Men Høyre vet man heller aldri hvor man har, Høyre har i den siste perioden gått inn for en rekke frihetsfiendtlige saker (Høyre støttet røykeloven; Høyre vil tvinge igjennom kvinnerepresentasjon i private aksjeselskapers styrer, og vil tvangsoppløse dem hvis de ikke adlyder; Høyre støttet bioteknologiloven, som legger store begrensinger på viktig forskning; Høyre er imot at det skal være mulig å tjene penger på skoledrift; Høyre er tilhenger av barskogvern; Høyre støttet obligatoriske tjenestepensjoner; Høyre gikk inn for en økning av merverdiavgiften).

Så det som må til er at Høyre fører en høyrepolitikk. Og den eneste måten dette kan skje på er at vi får en regjering med Høyre som en sterk maktfaktor, og at de også er avhengige av støtte fra DLF.

Så det som er best vil være et valgresultat som gir en regjering hvor Høyre er med (for eksempel sammen med FrP) og DLF på vippen. Skjer dette, vil det gå langt bedre med Norge. Men dersom det ikke skjer, hvis vi f.eks. får en regjering av Sp+Ap+SV, kan vi komme til å få oppleve økonomiske nedgangstider som vi ikke har sett maken til i Norge siden 30-tallet, dersom den gjennomfører det Ap+SV+Sp lover før valget. Men den kommer ikke til å gjennomføre det den lover.