KRL i skolen

"KRL-faget har som mål å gi barna en kristen tro". Dette sier en far gjengitt i Aftenposten i dag.

Tidligere hadde den offentlige norske skolen et kristendomsfag som reelt sett var forkynnende, dvs. det skulle lære opp barna til å bli kristne. Siden det var et forkynnende fag var det mulig å få fritak fra faget for barn hvis foreldre ikke var kristne.

Etter hvert var det svært mange som fikk slik fritak, og myndighetene gjorde da et grep for å hindre at dette skulle fortsette: for å hindre at noen skulle få fritak gjennomførte de enkelte endringer i faget, hevdet at det ikke lenger var forkynnende, og fjernet så muligheten for fritak. Dette nye faget, KRL (Kristendom, religion og livssyn), ble obligatorisk i skolen fra 1997.

Formelt er dette faget altså ikke forkynnende, men reelt sett er det mange foreldre som ser det som et forkynnende fag. (Det er fortsatt enkelte muligheter for fritak, se Aftenpostenartikkelen som det er linket til over.)

Statssekretær for Høyre Helge Ole Bergesen er intervjuet av Aftenposten i forbindelse med denne saken, og overskriften sier det meste: "Nekter fritak". Høyre går altså imot at det skal være mulighet for fritak fra KRL-faget.

DLF er for frihet, også på dette området. Vi er imot at staten skal diktere hva det faglige innholdet i skolene skal være. Vi vil altså ha frihet; dersom en skole vil drive KRL som i dag så skal den ha anledning til det, dersom den ikke vil ha KRL skal den ha anledning til det.

DLF erkjenner at historien klart viser at hovedformålet med en statlig skolepolitikk er å presse et bestemt verdisyn inn i befolkningen, og det syn som skal presses inn i befolkningen er det som finnes hos de sterkeste pressgruppene. I dag har KrF dessverre stor makt, og samarbeidspartnerne lar seg presse på punkter som er viktige for KrF. DLF tar sterkt avstand fra en slik ettergivenhet og prinsippløshet.

DLF er for full frihet, og dette gjelder også innen skolepolitikken.