Ingen vil jobbe i Norge

Det er selvsagt en stor overdrivelse å si at ingen i Norge vil jobbe, men det er ifølge Aftenposten i dag få velutdannede utlendinger som vil ta seg arbeid her dersom de skal følge norske regler for for eksempel skatt.

Hittil i år er det færre enn 800 personer som har søkt og fått arbeidstillatelse. Siden Norge har et stort behov for spesialister og fagfolk, har myndighetene i år har satt en kvote på 5000 utenlandske fagfolk, men det er mindre enn en femtedel av dette antallet som har kommet.

Aftenposten: "Forsker Jacub Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) mener vi har oss selv å takke for den labre interessen.

- Inngangsbilletten til Norge er for høy. Det koster mye å etablere seg, og lønnen er lav i forhold til i mange andre land, sier Godzimirski.

Han mener det norske prinsippet om utjevning gjør oss relativt lite attraktive for personer med lang utdannelse. Han viser til en europeisk undersøkelse der lønn er sett i sammenheng med lengden på utdannelsen.

Norge kommer svært dårlig ut, bak land som Tyskland, Frankrike og Portugal."

Med den sterke veksten som de tidligere kommunistland i Øst-Europa nå opplever, en vekst som kommer av en relativt fri økonomi, så er det ikke annet å vente enn at fagfolk som har mye å bidra med er ettertraktet i disse vekst-økonomiene.

Aftenposten: "I likhet med mange andre land med behov for mer kvalifisert arbeidskraft, merkes globaliseringen og den knallharde riften om spesialistene også i Norge. For å gjøre oss mer attraktive i konkurransen har myndighetene de siste årene lagt om til en mer fleksibel håndtering av jobbsøknadene.

Tidligere var det et krav at den som søkte arbeidstillatelse måtte befinne seg utenfor Norges grenser. Nå kan både sesongarbeidere, turister og andre som er på besøk i Norge, søke visum så sant de har en fagutdannelse.

- Vi ser at arbeidslivet har endret seg, det er blitt vanlig med pendlervirksomhet også i de store selskapene. Etter en konkret vurdering kan arbeidstillatelse gis til for eksempel forskere og professorer, selv om de bare jobber 30 prosent av tiden i Norge og resten i et annet land, opplyser underdirektør Kirsti Johnsen Ness i Arbeids- og utdanningsenheten i UDI.

Fagutdannede skal ifølge reglene gis arbeidstillatelse for et år ad gangen, med mulighet til forlengelse. Hvis arbeidstilbudet er av lengre varighet kan det gis tillatelse for tre år med en gang.

Allerede har Kommunaldepartementet åpnet for at utenlandske faglærte bør kunne oppholde seg 15 måneder utenfor Norges grenser de første tre årene og likevel få permanent oppholdstillatelse. Inntil i sommer var grensen ved syv måneder."

Artikkelen i Aftenposten ligger her: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1161921.ece

Så vi ser altså at den sterkt styrte norske økonomien gjør at vi har vanskelig for å få dyktige og velutdannede folk til å komme hit for å jobbe. Og med de ytterligere begrensninger i muligheten til produktiv adferd som den nye regjeringen er i ferd med å innføre - alt fra enda høyere skatter og avgifter til tvangsoppløsning av private selskaper som ikke har riktig kjønnsfordeling i sine styrer (!?) - så vil vi fremover ikke bare oppleve at dyktige utlendinger ikke vil komme hit, vi vil også oppleve at dyktige nordmenn stikker av fra Norge.

Under sin verste sosialistiske periode opplevet England det samme: dyktige folk flyktet fra sosialismen i England og dro til USA, og Ayn Rands begrep "brain drain" ble satt på dette fenomenet. Som sagt, Norge vil antagelig oppleve det samme, og pga verdenssituasjonen vil vi nok anmode visumavdelingen i Australias ambassade om å forberede seg på stor trafikk i årene som kommer.

DLF vil selvsagt ha fri innvandring, vi vil avvikle alle offentlige pålegg for næringslivet, og vi vil redusere skattene kraftig. DLFs politikk vil mao. fjerne alle de elementer som er årsak til det problem som Aftenposten peker på. Men DLF har dessverre ikke så stor innflydelse, så resultatet blir nok en etter hvert økende emigrasjon fra Norge og en øket innvandring til Australia.