Språkstrid

Et av de første av de mange underlige utspill vi kan regne med fra den nye regjeringen er den nye kunnskapsministerens forslag om å redusere språkkunnskapene hos norske skolelever.

Kunnskapsminister Djupedal, som visstnok har stor omsorg for de svake, går nå inn for at det kun skal være ett obligatorisk fremmedspråk i skolen og ikke, som nå, to. Djupedal tenker åpenbart at det er for tungt for enkelte svake elever å lære seg et fremmedspråk i tillegg til engelsk, og vil altså gjøre det frivillig for elevene å lære seg for eksempel fransk eller spansk eller italiensk i tillegg til engelsk.

Underlig nok har det partiet som sier det går inn for større valgfrihet, Høyre, gått imot Djupedals forslag. Høyre vil altså at to fremmedspråk skal være obligatorisk i skolen. Høyre har fått en del kommuner med på å søke om fritak fra bestemmelsen om at det kun skal være ett fremmedspråk, og ikke overraskende er det en del lokalpolitikere fra SV som sier de vil støtte en slik søknad.

Vi kan kun si at dette ikke er uventet: Høyre vil redusere valgfriheten, mens SV vil gjøre oss mer forankret i forhold til England/USA. Og slik pågår det politiske spill videre og videre.

Men la oss gå tilbake til det som er viktig: det er klart at det er nyttig å kunne flere språk, og det er også klart at enkelte elever synes det er tungt å lære to fremmedspråk, og disse bør naturligvis få slippe. Men hvordan ordnes dette best i praksis? DLF mener at det bør være opp til den enkelte skole å tilby det den måtte finne formålstjenlig, og så bør den enkelte elev i samråd med egne foreldre finne ut hvilket tilbud som passer denne eleven best. DLF vil med andre ord at det ikke skal finnes noen felles statlige eller kommunale planer for skolen; slike bør utarbeides og tilbys på hver enkelt skole. Så til alternativene ett obligatorisk fremmedspråk eller to obligatoriske fremmedspråk sier vi "Privatisér skolen, og la elevene/foreldrene velge selv hvor mange språk de vil lære!"
.
.
.
.
SV er altså splittet internt i denne saken. Vi kan ikke motstå fristelsen til å konstatere at SV er internt splittet i nesten hver eneste sak som dukker opp. En artikkel i Dagbladet i dag forteller tidligere SV-leder Berit Ås sier at "mange kan melde seg ut av SV". Dette er noe vi har spådd siden det ble snakk om å etablere en rød-grønn regjering etter valget. Selv om dette var en meget enkel spådom å fremsette, så er det alltid tilfredsstillende å se at ens spådommer viser seg å være korrekte.