Sosialister og skolen

DLF er partiet for individuell frihet, og derfor skulle det være opplagt hva våre standpunkter mht. privatskoler er. Vi mener at det er foreldrenes oppgave å oppdra og å lære opp sine barn, og dette betyr at det er foreldrene som skal velge skole for sine barn, slikt er ikke "samfunnets" eller statens oppgave. Vårt prinsipp om frihet innebærer også at de penger en person tjener tilhører vedkommende selv - og selv om staten tar en stor del av disse i form av skatter og avgifter så blir de ikke dermed "samfunnets penger".

Den nye kunnskapsministeren, Øystein Djupedal fra SV, har opprørt mange med sine beslutninger mht privatskoler. Som kjent ble privatskoleloven liberalisert under den forrige regjeringen, og en rekke nye private skoler ble godkjent. Noen av disse har satt i gang undervisningen, men noen vil først starte kommende høst. Det er også et betydelig antall skoler som er i ferd med å søke om godkjenning.

Sosialister er som kjent motstandere av private skoler; sosialister vil at staten skal oppdra og lære opp alle barn. Djupedal har til og med sagt dette rett ut; han uttalte nylig at det offentlige i form av barnehaver er bedre til å ta seg av barn enn deres egne foreldre. Hovedgrunnen til dette er at sosialister vil forme kommende generasjon til å bli gode sosialister.

Djupedal gjorde altså om på liberaliseringen av holdningen til privatskolene. Skoler som er i gang får fortsette, men skoler som hadde fått godkjenning, men som ennå ikke har startet opp, mister sin godkjenning. Og nye søknader vil ikke bli innvilget.

Vi skal ikke si noe om det juridiske i at allerede godkjente skoler mister sin godkjenning og ikke får starte opp, men moralsk sett er det forkastelig. Men moral og anstendighet er noe sosialister aldri bryr seg om.

Det en kunnskapsminister verd tittelen burde ha brydd seg om, var hvorfor så mange foreldre velger private skoler. At så mange velger bort den offentlige skolen må bety at de er misfornøyd med den. Og kan dette komme av at i dagens skole er for mange lærere lite flinke, at lærere ansettes og forfremmes pga ansiennitet og ikke pga kvalifikasjoner som undervisere, at lærere i stadig større grad får en jobb som er mindre og mindre preget av undervisning og kontakt med elever og i økende grad er preget av møter, utfylling av skjemaer, innlevering av undervisningsplaner, at skolebygninger er forfalne, at utstyr er gammelt og dårlig, at pøbel blant elever stort sett får herje mer eller mindre fritt, osv.? Mao. dagens skole er i betydelig grad preget av elementer som sosialister liker.

Nå sier Djupedal at pengene man sparer på å nekte private skoler å starte skal brukes til å ruste opp den offentlige skolen. Men sosialister tror også her feil, den offentlige skolen i Norge er blant de skoler i verden som bruker mest penger per elev. Det burde da være opplagt også for sosialister at det er noe som er grunnleggende feil ved den offentlige skolen. Private skoler kunne vært et korrektiv og vist den offentlige skole hvordan den skulle løse problemer som dukker opp i alle typer skoler. Men slike korrektiver er sosialister aldri interessert i.

Vi i DLF ville ha vært svært tilfreds hvis vi hadde kunne si at de som skulle starte private skoler bare kan starte allikevel, uten godkjenning. Men dette er i praksis umulig fordi skattetrykket er så høyt. Foreldrene, som alle andre, betaler så mye i skatt at de ikke har råd til å betale privat det en skoleplass for deres barn koster. Derfor mottar godkjente privatskoler idag statsstøtte, de mottar ca 85 % av det driften koster. (Dersom en elev går i privat skole får skolen av det offentlige ca 85 % av det beløp eleven ville ha kostet i den offentlige skolen. Den offentlige skolen mister altså penger, men den mister også elever.) Vi mener at dersom foreldrene velger en privat skole, så burde staten, under dagens skattetrykk, være forpliktet til å bidra med de 85 % til den private skolen foreldrene velger - disse pengene er som nevnt egentlig foreldrenes penger.

Det som vil bli resultatet av alt det Djupedal har stelt i stand er at skolen, den offentlige skole, vil bli enda dårligere. Derfor vil enda flere private skoler bli godkjent etter regjeringsskiftet i 2009. Og i mellomtiden vil et stort antall elever få en mindreverdig utdannelse i den offentlige skolen. Men det er slik det går når velgerne velger en sosialistisk regjering.