May 2011

Osama er drept

Vi gratulerer USA og dets militære styrker med at de nå endelig har klart å avlive Osama bin Laden.

Vi kommer tilbake med mer om en dag eller to.

Bryllupet. Og monarkiet.

Bruden var strålende vakker og bar en fantastisk kjole. Brudgommen var stivpyntet i militær gallauniform. De var omkranset av prominente gjester fra fjern og nær, og de var midtpunkt i en meget påkostet seremoni som foregikk i overdådige lokaler - og det var parader og taler og blant gjestene var det mange som virkelig fortjente å være med på en så stor begivenhet. Seremonien ble fulgt av opp i mot to millioner mennesker som var til stede, og av to milliarder mennesker på live TV.

Å ta kongen

I sjakk er målet å angripe motstanderen konge, og å sørge for at den ikke kan slippe unna. Klarer man det har man vunnet. Kongen er det viktige symbol som alt dreier seg om; det er dens skjebne som avgjør.

Men sjakk er et krigsspill, og det er noe forenklet i forhold til virkelig krig. I virkeligheten er det ikke slik at dersom man tar motstandrens konge eller leder så vinner man - men klarer man dette så vinner man en kolossal prestisje og man påføre sin motsander et tilsvarende stort prestisjenederlag.

Reaksjoner etter bin Ladens bortgang

I etterkant av den vellykkede amerikanske militæraksjonen som klare å eliminere bin Laden er det kommet noen kommentarer og reaksjoner som vi gjerne vil knytte noen ord til.

Enkelhet grupper som kaller seg ”menneskerettighetsorganisasjoner” har klaget over at bin Lande ble skutt selv om han ikke kjempet imot de amerikanske styrkene og selv om han var ubevæpnet. Noen har ment at han burde blitt hentet til USA og stilt for retten, og enkelte hevder at hele operasjonen er en bløff, og at de amerikanske styrkene ikke har tatt livet av bin Laden.

Det offentlige helsevesenet

Selv om tittelen kanskje antyder det så skal vi i dag ikke ta et generaloppgjør med det offentlige helsetilbudet. Vi skal i stedet se på en bestemt sak: legers holdning til pasientene, og vi skal ta utgangspunkt i én type eksempler.

Vi siterer fra et leserinnlegg i Aftenposten i går. Temaet er ”Med hvilken rett kan noen ta den siste illusjon fra et døende menneske?”, og innlegget inneholder bla. følgende:

”Fjern alt sammen!"

Mange ønsker å leie ut en del av sin bolig som hybel, noe som er svært nyttig i en tid hvor det er mange studenter. Men å leie ut en slik bolig er ikke enkelt. Vi siterer fra en som kjenner til dette og som skriver om det i Aften i går 5/5. Han hevder at det finnes svært omfattende krav fra myndighetens side, krav som må være oppfylt for å utleie skal være lovlig.

”Gjelden velter Hellas”

Dette er overskriften på økonomidelen av Aftenposten 29/4, og ingressen sier at ”Gresk økonomi vakler under presset fra statsgjelden som vokser helt ut av kontroll. Ett år etter at EU og Pengefondet måtte redde Hellas med kriselån, kan landet bli tvunget til å be kreditorene redusere gjelden. Det er den eneste måten landet kan komme på fote igjen …”

Nærmere løsningen

Høyre gjør det bra på meningsmålingene for tiden, og dette skyldes i hovedsak en ting (bortsett fra FrPs unike evne til å forkludre enhver sak de er involvert i enten det er interne sex-skandaler eller utspill om arbeidsmiljøloven), og det er at folk i stadig større grad blir lei av den sittende regjeringen og alle de problemer som dens politikk fører til (sykehusskandaler, togkaos, etc.).

Samme feil igjen og igjen

Vi siterer først fra SNL: ”Schweigaard [professor i sosialøkonomi, stortingsrepresentant fra 1842 til 1869, var] nasjonsbygger og modernisator ….. Schweigaard var økonomisk liberalist, men han var ikke tilhenger av en ekstrem laissez-faire-ideologi, av ideer om at staten måtte bygges ned til en “minimumsstat”….

Jens er ikke konge

Vi har flere ganger gitt uttrykk for at vi synes at ledende Ap-politiker er dyktige til å gjennomføre sin politikk. Politikken de fører er svært skadelig, men at de er dyktige til å gjennomføre den skal de ha en viss respekt for. Ap-toppene gjør altså langt færre tabber enn ledende politikere i de andre stortingspartiene gjør. Men nylig gjorde statsminister Jens Stoltenberg en stor tabbe i og med at han først overtok kongens plass mht å overrekke militære dekorasjoner, og for det annet tok det for lang tid før han innrømmet at dette var en tabbe.

RNB - mer til kommunene - et skritt i riktig retning?

I dag legger regjeringen frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett, og et av elementene i dette forslaget er at det skal bevilges ca 4 milliarder kr mer til kommunene. Dette skal være frie inntekter, dvs. penger som kommunene kan disponere selv.

Dette skal være bra i og med at det er kommunene som vet hvor behovet for øket innsats er. I praksis betyr dette at kommunene skal få benytte pengene til slike ting som for eksempel pleietilbud til personer som trenger mer eller mindre kontinuerlig hjelp.

Ingen nyhetskommentar i dag

Det kommer dessverre ingen nyhetskommentar 16. mai og 17. mai.

Som fortjent

Det franske sosialistpartiets fremste kandidat til å slå den konservative kandidaten (sittende president Nicolas Sarkozy) Dominique Strauss Khan, ble for et par dager siden arrestert og hentet ut fra plassen han satt på på første klasse i et fly som skulle fra New York til Europa. Grunnen var at han nærmest skulle ha voldtatt en stuepike på det hotellet han bodde mens han var i New York, et hotell hvor romprisen - eller for Strauss-Kahns del, suite-prisen - var 3000 dollar pr døgn.

”Kjøp nå, betal senere”

Avbetaling er en fin ting. Hvis man trenger en ny TV eller en ny sofa eller en ny bil nå, og er sikker på at man vil kunne betale dem om et år eller to, så er avbetaling en fin ordning. Men hvis man ikke er sikker på at man kan betale om en stund så er det best å vente med kjøpet til man har pengene. Hvis ikke vil man kunne ende opp med en stadig større gjeld. Enkelte skyver da gjerne gjelden foran seg, man skyver den inn i fremtiden - og da kan det gå virkelig ille hvis man ikke legger om i tide.

Tre klimanyheter som bør sees i sammenheng

Den første nyheten henter vi fra Aftenposten i går: ”OECD anbefaler Norge tøffere klimakutt: Mer bompenger, dyrere bensin, mye dyrere diesel. Skal Norge ha noe som helst mulighet til å klare klimakuttene på hjemmebane må det kraftigere lut til. Det skal i første rekke ramme dem som bruker bil og fly, mener OECD…” Dette leser vi på førstesiden. Inne i avisen leser vi følgende: ”OECD: For billig å bruke bil i Norge. … [Langt høyere drivstoffpriser må til] for at Norge skal klare å kutte kligmagassutslippene på hjemmebane”.

Islam, rasisme, islamofobi

”Islam er ikke et samfunnsproblem” påstår Trine Skei Grande i en kronikk i Aftenposten 14/5. La oss se på fakta:

I en rekke land i Europa blir personer forfulgt fordi de sier ting som er kritiske overfor islam:

I Nederland står politikeren Gert Wilders for retten for å ha sagt at politisk islam er en farlig totalitær ideologi.

I Danmark er journalisten Lars Hedegaard bøtelagt for å ha kritisere hvordan kvinner behandles i islamske samfunn.

NAV

En ung mann som ble syk og måtte ha hjelp fra NAV forteller i Dagbladet i går hvordan dette artet seg:

”-Telefonen min er stengt, postkassa er full av regninger og kjøleskapet er tomt, sier [mannen]. Etter at han fikk allergi på grunn av trykksverten på jobben hos JC Decaux, ble [han] anbefalt av Nav å si opp jobben og søke ny jobb.

Til gjengjeld skulle han få full lønn i perioden han var sykemeldt.

I dag har han fortsatt ikke fått sykepenger for februar, mars og april, og han må livnære seg på en stor pakke proteinpulver han har fått av en venn. Den er snart tom.

Urettferdig pensjon

”En som blir utføretrygdet rett før pensjonsalder vil få høyere pensjon enn en som velger å jobbe helt frem til pensjonsalder. Slik er et av resultatene i Uførereformen som regjeringen vil legge frem fredag”. Dette ble hevdet i Dagsrevyen i går, og vi er ikke overrasket over at gjennomarbeidede reformer har slike merkelige utslag.

La Internett leve i frihet!

Internett er en fantastisk ressurs! På Internett kan man lese aviser og bøker, se film, kommunisere raskt og effektivt med e-mail og Skype, delta i diskusjonsfora, skrive og lese blogger, drive slektsgranskning, spille alle typer spill – både alene og i grupper med en eller flere andre. Videre kan man lete i kataloger og bestille alt mulig fra pizza og verktøy til bøker og DVDer.

Sykehuskuttene - hva handler de om?

Vi siterer først fra nrk.no: ”– Sparing truer Oslo-sykehusene…

I dag avgjør styret i Oslo Universitetsykehus om de skal gjennomføre ledelsens spareplan.

Sykehuset må spare 500 millioner kroner i år, halvparten skal spares på driftbudsjettet - resten spares ved å utsette investeringer.

Samtidig er Oslo Universitetssykehus inne i en stor omstillings- og sammenslåingsprosess.

Borte vekk!

«Roter med norske penger» leser vi i krigstyper på forsiden av Aftenpostens økonomidel i dag 30/5. «Norges EØS-kontingent på ville veier i Hellas. ... 235 millioner kroner skulle Hellas få fra Norge, Island og Liechtenstein til rehabilitering av kulturminner og andre gode formål. En tredjedel av prosjektene ble avlyst. Og de 13 millionene som er overført vet giverne ikke hvor er blitt av.»

Denne saken illustrerer tre av de mange sterkt negative elementer ved velferdsstaten.

Ingen nyhetskommentar i dag

Det kommer dessverre ingen nyhetskommentar i dag, tirsdag 31. mai.